Nyomtatás

bourrA kapitalizmus a koronavírus idején – előre bejelentett gazdasági összeomlásával –, már nem ígér „daloló holnapokat”, hanem visszatér a XIX. századi burzsoázia jó öreg szociáldarwinizmusához, a “természetes kiválasztódáshoz”.

bourrXi Jin Ping, 2020. febr. 10.: „Ez egy olyan háború, amelyet együtt,  mindnyájunknak  kell megvívni”.


Macron, 2020. márc. 16.: „Háborúban állunk”.


Trump, 2020. márc. 18.: „Háborús időkben vagyok elnök”.


 Merkel, 2020. márc.18.: „Komoly a dolog. Vegyék a dolgokat is komolyan. Németország ténylegesen a második világháború óta nem volt ilyen kihívás elött, és nem kívánt ennyi szolidaritást”.


Berlusconi, 2020. márc. 20.: „Háborúba sodródtunk. Maradjunk közel azokhoz, akik kormányoznak”.   
 
Ahogyan az osztálytársadalmak, a kapitalizmus, minden technológiai és gyógyászati fejlődése ellenére, sem képes megállítani a járványok elterjedését, ahogyan a természet tönkretételét sem, mivel az azonnali profit örömét mint a drogfüggő, keresi; és hagyta összeomlani a közegészségügy rendszerét a „költségvetési megszorítások” alatt. A valóságban az emberiség felét mint a tojótyúkokat „tyúkketrecekben” hagyja élni egymás hegyén-hátán, az embermilliárdokat a médiákon keresztül idomítva, táplálva, ideológiailag a Tőke háborús „hatalma és dicsősége” alá vetve.  A háború időtlen idők óta a járvány terjedésének előmozdítója. A tőke háborút indít, belső kiirtandó „bűnbakokat” gyárt, mint a tífusz idején a patkányokat és tetveket. Még rosszabb, amikor járványokat fegyverként használhatják a „belső és külső ellenséggel” szemben.        


A pestis esete (két formája a bubópestis és a tüdőpestis) illusztrálja a járvány politikai realitását, gazdasági, társadalmi és ideológiai tükörként. A tüdőpestis esetében a lappangás rövid 2-4 napos. Az első, nagy kiterjedéséről ismert pandémia Etiópiából indult, és a bizánci császáról elnevezve, Justiniánus pestise néven vált ismerté. Ez 541-767 között pusztított a Földközi-tenger vidékén, leginkább a folyóvizek mentén, a szárazföld belsejébe kevésbé hatolt be.  


Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a legtöbb halálesettel járó járványok a kereskedelmi tőke kiterjedésével, az árucikkek cseréjével jártak együtt a középkor végén.  A pandémia éppen azokat az utakat tarolta végig, mint az árucikkek kereskedelem és háborúk útvonala. 1347-ben az orosz fejedelemségeket sarcolgató és a szláv lakosságot rabszolgának eladó mongol-tatárok Caffában a genovaiakat vették ostromzár alá. Amikor a pestis elterjedt közöttük, visszavonultak, de előtte a pestises holttesteket katapultálták a városba. A genovaiak gyorsan megszabadultak tőlük, de mire hajóik Szicíliába, Itáliába (Genovába, Firenzébe, Velencébe) érkeztek már megfertőződtek. Ezután az egész Földközi-tenger medencéjéig hatolt, majd északra fordulva Párizsig, Londonig, Flandriáig hatolva és tovább Írországig, Skandináviáig, a Baltikumig és Lengyelországig jutva őrjöngött a halálos kórság. Három év kellett ahhoz, hogy a Krímből Norvégiába érjen, mai léptékekkel a globalizmus és a koronavírus korában ez csak néhány hét leforgása. Ez az ún. Yersinia pestis, amely az európai kontinens lakosságának harmadát elpusztította.


A pestis pandémia közel 30 millió halottat eredményezett 1348 – 1350 között. Temérdek körmenet és kollektív ima kísérte Európában - csak a bajt tetézve. Az önostorozó barátok köztereken tömegekben összegyűlve ostorozták egymást és magukat: „Anyánk, a szeretet forrása/ kóstoltasd az erőszak és fájdalom ízét / akard, hogy veled együtt sírjak / mélyítsd a megfeszített sebeit”.


A gyorsan, közös árkokban elföldelt holttestek hegyeivel a feketepestis a gyűlölet egész sorozatát keltette: bűnbakokat találtak, diabolizállták a vallási és nemzeti kisebbségeket. Négy évig (1348-1352) a magából kivetkőzött tömeg a zsidókra vetette magát, Bázelben kijárási tilalmat rendeltek el, majd egy pajtában elégették őket; Strasbourgban és Dél-Franciaországbn könyörtelenül lemészárolták a szerencsétleneket. Se a leprásokat, se az „eretnekeket” (valdenseket  és másokat), se a „csavargókat” (a kor migránsait), sem a boszorkánynak tartott asszonyokat, se „pestis terjesztői” nem kíméltek. A pestistől érintetteket bezárták egy csűrbe és elégették, mindenkit legyilkoltak, mint az „ördög cimboráját”. Ahol nem a gyűlölet vagy a vallásos delírium kitörése volt a jellemző, ott, elsősorban az iszlám világban, a mártírapológia, az ígéretekben gazdag „paradicsom” késztette a hívőt sorsa, tehát a társadalmi rend elfogadására: „A pestis mártírértékkel bír a muzulmánok számára és az irgalom megilleti azokat, akik meghalnak. A hitetleneknek balsors tépi…Isten felé kell  fordulni ,gyógyulásért, megnyugvásért, kegyelmért könyörögve”.


A Covid-19 idején a középkori gyűlölet felokádása tér vissza az „idegenek”, a „mások”, a „cigányok” ellen; a tőkés nacionalizmus katlanjában bugyog a gyűlölet, melyet a mindenféle felségterületű ultranacionalista pártok gondosan művelve őriztek. Az európai idegengyűlölet kibontakozásához asszisztálunk. Donald Trump Amerikájában a rasszista légkör a koronavírust „kínai vírusnak” keresztelte el, de gyorsan válhat pestissé is. Orbán Viktor mennydörög a pozitívnak tesztelt migránsok ellen, kiutasítással fenyegetőzve. A karanténnak ellenálló rebellisek 8 év börtönt is kaphatnak. Az olyan országokban, mint Kína (és más „demokratikusnak” mondottakban, mint Scott Morrison Ausztráliája), minden migráns vagy hazatérő, aki gyanúsítható az „új pestis” hordozójaként, politikai ellenfélként, gyorsan koncentrációs táborban találhatja magát, ahol a koronavírus egész biztosan hatékonyabban támad, mint az európai nyugdíjasok otthonaiban.  A kapitalizmus a koronavírus idején médiaharsonákkal jelzi, hogy a kijárási tilalom intézkedései átformálják a Tőke dicsőséges pátriáját (Kínától az USA-ig), ha szükséges, belső börtönné, koncentrációs táborrá tesz mindent, magát az életet is. A kapitalizmus a koronavírus idején – előre bejelentett gazdasági összeomlásával –, már nem ígér „daloló holnapokat”, hanem visszatér a XIX. századi burzsoázia jó öreg szociáldarwinizmusához, a “természetes kiválasztódáshoz”

 

A cikk eredetetileg itt jelent meg.


Osztályszolidaritás Minden Szinten a Tőke ellen!  
DE TE FABULA NARRATUR Kommunista kiadó
gondolkodo.mypressonline.com / DE TE FABULA NARRATUR

https://detefabulanarraturkiado.wordpress.com/

e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn