Nyomtatás

attilaA „mindenséggel mérd magad” nem eszme vagy valami hangzatos művészeti szlogen, utasításra kiszart bolsevik vezényszó, nem is valami ezoterikus embereszmény, metafizika ködében bújtatott fantazmagória, hanem az osztálytársadalmon túlra mutató emancipálódásért harcoló nembeli lény világképe, ontológiai kifejeződése. - A Barikád Kollektíva szavai József Attila költészetéről (előszó a József Attila "gyermek- és ifjúsági költészetéhez").

attilaEllenségei vagyunk a polgári morálnak, művészetnek, amelynek dialektikus progresszióját szembe kell állitani nemzőjével, a tőke s magántulajdon korával, a forradalmi elemeit pedig beépiteni a kommunizmusért folyó harcba.

Ellenségei vagyunk az esztétika elitizmusnak, a burzsoá civilizáció árutermelő börtönének, a vas-világnak ami mindent áruvá tesz. Leszarjuk hová , milyen szaros nemzeti mitológikus panteonba, kalitkába óhajtják suvasztani József Attila hagyatékát, amit akár a nacionalista konzervativ, akár a liberális, felvilágosultabb, polgári vagy eldologiasodott s abban „ lubickoló” önmaga ellen való - ható kizsákmányolt passziv bérmunkás ész (eltorzított alakjában munkavállaló!) képtelen átfogni mert kizárólag önmagáért valóként éli meg a tőkés társadalom hétköznapjait.

A „mindenséggel mérd Magad” történelmi programjának, alkotójának nem a fasiszta, „ polgári avantgardista” Ezra Pound, a királyság párti Eliot, netán az öntetszelgő dekadens Pessoa, a széplélek Rilke a mércéje. A Kommunista Dimenziók Alkotójának radikálisan más céljai, alkotásának más okai vannak .

Művének, tevékenységének egészen más a viszonya a magántulajdon galaxisának börtönéhez .

Lukácsnak példájává vált a kerítés szó elemzése, mely Babitsnál, a polgári költőnél annyit jelent, hogy elválasztja az embert a többi embertől, míg a szocialista költő József Attilánál a kerítés szükségképpen ledől, mert el kell vesznie mindannak, ami az embert a másik embertől elválasztja.

Ez a radikális osztályharcos alkotói alapállása.

Ezt az alapállást már a nagyon fiatal József Attila elkezdte mélyíteni és élete végéig egyre mélyebbre ásva elérte a világ tengelyét!

Hol a fenébe találunk másnál olyan érzékenységet, megélt/átélt gondolkodást, kitaszitottságot, nyomort, szenvedést, szeretetéhséget s szeretni tudást, kozmikus empátiát a kapitalista világ áldozatai felé?

Hol észlelünk máshol olyan mérvű pokoljáró eksztatikus fájdalmat s szomorúságot a kapitalista létbe falazottság okán, s ebből keletkezően olyan igaz, el nem idegenedett közösség iránti vágyát , egyszersmind olyan iszonyú, kapitalizmus okozta magány leképződést mind nála?

Hol a fenébe találunk olyan mozgalmárt, poétát, világot alkotót, játszani akaró s képes gyermeki-emberi önfeledtséget, aki Marxot, a történelmi materialista dialektikát oly alaposan nem ki-, de elsajátitotta, poétikusan átpalántálta, önnön tragikusan növekedő bánatát s pajkos gyermeki rácsodálozását más meghatározó valóság élményekkel szintézist alkotva Napra emelte, Holdra dobta, fel a távoli csillagokba, tengerekbe, utcákba, terekre, gyárba, üzemekre, a gyermeki létbe, mezőkre s fákra, nyomor telepekre, Jővőbe s Mába.

József Attila mérhetetlenül meghaladja a burzsoá politika, esztétika, művészet kereteit, ez a mérhetetlenség módszertani mélységéből, hierarchiát lebontó magatartásából, megélt, átélt osztálytudatos proletár létéből, gondolkodásából következik. Elsajátított történelmi materializmus módszertani fölényéből mindent, amit kozmikus költői zsenije révén érvényre tudott jutatni, minden más ellenében. Nála a költői program abszolút egyezik a kommunista totalitással, a „mindenséggel mérd magad” nem eszme vagy valami hangzatos művészeti szlogen, utasításra kiszart bolsevik vezényszó, nem is valami ezoterikus embereszmény, metafizika ködében bújtatott fantazmagória, hanem az osztálytársadalmon túlra mutató emancipálódásért harcoló nembeli lény világképe, ontológiai kifejeződése.

A brosúrát terjeszti:

Gondolkodó Autonóm Antikvárium

Bp –h 1012 Logodi utca 51

gondolkodo.mypressonline.com / DE TE FABULA

NARRATUR

e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

facebook: https://www.facebook.com/pages/De-Te-Fabula-Narratur/

https://detefabulanarratursite.wordpress.com/

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn